20 NOV 2012

Alcoholtesters op de toog

Recente berichten laten uitschijnen dat Belgen dikwijls nog een lakse houding aannemen wat betreft alcohol en verkeer. Het aantal dodelijke ongevallen nam opnieuw toe in 2011 en in minstens een kwart van de gevallen bleek alcohol in het spel te zijn. Bijna 20 procent van de Belgen denkt dat je ook met een glas op nog zonder problemen kan rijden. In geen ander Europees land ligt dat percentage zo hoog.

Een privébedrijf (SIVV, 'Samen instaan voor veiligheid') neemt nu het initiatief om gratis alcoholtesters te verspreiden in cafés. Het gaat hierbij niet om de wegwerptesters, maar om professionele toestellen zoals de politie die ook gebruikt. Het biedt cafébazen de mogelijkheid om te sensibiliseren, zonder daarom voor politieman te moeten spelen. Klanten die twijfelen of ze een glas te veel op hebben kunnen zichzelf testen voor een kleine bijdrage (2 euro). Ofwel vertrekken ze daarna met een veiliger gevoel, ofwel blijven ze nog wat langer om een paar watertjes of frisdranken te drinken.

Heel wat cafébazen reageren enthousiast en er is reeds een wachtlijst voor de aanvragen. De steden Gent en Hasselt worden eerst bediend.

Alle nieuwsberichten