26 NOV 2016

Nieuwe richtlijnen alcohol

richtlijn alcohol 2016

Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) maakte op 25 november een nieuwe richtlijn bekend over de maximale consumptie van alcohol. Die komt hierop neer:

Alcohol is een schadelijke stof. Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je als volwassene best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Jongeren onder de 18 jaar drinken best geen alcohol.

De richtlijn raadt verder aan het drinken van alcohol te spreiden over verschillende dagen. Dagelijks drinken is niet goed voor de gezondheid en verhoogt de kans op gewoontevorming en geleidelijke toename van gebruik. Het is beter enkele alcoholvrije dagen in te bouwen.

De nieuwe richtlijnen zijn er gekomen door de groeiende aanwijzingen vanuit wetenschappelijk onderzoek dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid. Naast ongevallen en verslaving is er op termijn een verhoogde kans op leverstoornissen, aandoeningen van de pancreas, hartproblemen, maagaandoeningen, hersenbloedingen, geheugenstoornissen en verscheidene kankers. Alcohol blijkt gerelateerd aan meer dan 200 ziektes. Het is bovendien de derde oorzaak van ziekte en vroegtijdige overlijdens in Europa.

In de nieuwe richtlijn wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen. Vrouwen lopen weliswaar meer risico's op lichamelijke gezondheidsproblemen op lange termijn (zoals bijvoorbeeld borstkanker), maar mannen lopen meer risico op verkeersongevallen, verwondingen en verslaving.

Voor jongeren onder de 18 jaar verschilt de richtlijn van de wettelijke bepalingen, waar onderscheid gemaakt wordt tussen leeftijd en soorten alcohol (geen alcohol onder de 16 jaar, geen sterke drank onder de 18 jaar). In de meeste landen van de EG bestaat reeds een wettelijk verbod voor jongeren onder de 18.

Alles wat je moet weten over deze nieuwe richtlijn: video van De Redactie

Alle nieuwsberichten