21 MEI 2019

De Maxx app voor alcohol

De Maxx app is een laagdrempelig aanbod dat werd ontwikkeld door het Nederlandse Trimbos-instituut. Deze mobiele toepassing helpt bij het minderen en stoppen van alcohol drinken. De app is gratis en ondersteunt op een positieve en praktische manier het minderen of stoppen met drinken. Ook op lastige momenten.

Maxx is voor iedereen ouder dan 18 jaar die zijn of haar leefstijl wil verbeteren door minder of geen alcohol te drinken. Voor wie het risico op gezondheidsproblemen wil verminderen, fitter wil worden, beter wil slapen of een gezonder gewicht wil hebben. Maxx is ook geschikt voor wie tijdelijk, bijvoorbeeld een maand, wil stoppen met drinken en voor mensen die al gestopt zijn en dit willen volhouden. Zoals elke vorm van zelfhulp vraagt deze app natuurlijk een actieve inzet van de gebruiker.

Maxx is niet geschikt voor mensen met ernstige alcoholproblemen of een alcoholverslaving. Zeker wanneer je last hebt van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met drinken. Voor deze mensen blijft begeleiding door een huisarts en/of professionele hulpverlening aangewezen.

In de Maxx app vind je volgende onderdelen:

  • Het dagelijks bijhouden van je alcoholgebruik in een dagboek
  • Het bepalen van concrete doelen om houvast te beiden
  • Het selecteren en/of zelf maken van motiverende boodschappen ('waarom wil ik minderen/stoppen?')
  • Het voorbereiden van moeilijke situaties
  • Herinneringen en aanmoedigende berichten
  • Praktische oefeningen en een zelftest

De app is vlot en handig in gebruik en biedt zeer relevante inhoud. Als gebruiker bepaal je zelf welke hulpmiddelen je kiest. Er zijn Android en iOS versies beschikbaar.

Wat normen voor 'verantwoord' drinken betreft worden de Nederlandse preventieve richtlijnen gebruikt. Deze zijn strenger dan de Vlaamse, namelijk 0 of maximum 1 standaardglas alcohol per dag.

Je moet wel een account aanmaken met een e-mailadres (eventueel anoniem via hotmail of gmail) en een wachtwoord. Ingevoerde gegevens kunnen op anonieme basis gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, maar je privacy wordt gegarandeerd door het Trimbos Instituut.

Meer info en downloads

Alle nieuwsberichten