Veel gestelde vragen

  • Wat is alcohol eigenlijk?

    Alcohol is een product dat ontstaat door gisting van granen of vruchten. De natuurlijke gisting stopt bij ongeveer 15% alcohol. Door het distilleren (verhitten en afkoelen) van zwak alcoholhoudende drank ontstaan er hogere alcoholpercentages (dus sterke drank). Bier wordt van granen gemaakt, wijn van druiven en sterke drank van allerlei producten. Jenever van granen, cognac van druiven en wodka van aardappelen.

    Pure alcohol is een heldere, kleurloze vloeistof, zonder specifieke smaak. Het is wel erg giftig. In bier zit gemiddeld 5% alcohol, in wijn 12%, in sterke drank 35% tot 80%.

  • Ik heb informatie nodig rond alcohol voor mijn school / studies. Kunnen jullie helpen?

    Je vindt een massa informatie op deze website. Als je op zoek bent naar specifieke thema's, gebruik dan de zoekfunctie, rechts bovenaan elke pagina.

    Nog meer info, feiten en cijfers nodig? Op de website van De DrugLijn is er een gedeelte voorzien voor studenten met feiten & cijfers, links en een boekenlijst. Klik hier

  • Hoe kom je aan een kater als je te veel drinkt?

    Voornamelijk door het vochtverlies dat door alcohol drinken gestimuleerd wordt. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer je uitdroogt. Je maag wordt ook overprikkeld, wat tot misselijkheid leidt. Verder komen er door de afbraak van alcohol nog extra giftige stoffen vrij, die het katergevoel versterken.
    Lees meer over voorkomen van een kater »

  • Word je van sterke drank sneller dronken dan van bier of wijn?

    In principe bevat een standaardglas sterke drank evenveel alcohol als een standaardglas bier of wijn, wanneer het volgens de regels geschonken wordt in een drankgelegenheid. Wanneer je een bierglas vol sterke drank gebruikt, wordt het natuurlijk een heel ander verhaal... Toch kan het zijn dat je van sterke drank sneller dronken wordt, omdat de drank minder verdund is. Van bier of wijn wordt je meer 'geleidelijk' dronken.

  • Maakt het verschil of je gegeten hebt of niet?

    Dat kan inderdaad een verschil uitmaken. Wanneer je drinkt op een lege maag dan wordt alcohol veel sneller opgenomen in je bloed, waardoor je het effect sneller voelt en dus sneller dronken wordt.

  • Wat is het verschil tussen alcoholarm en alcoholvrij bier?

    Alcoholarm bier mag maximum 1,2% alcohol bevatten. Het etiket 'alcoholvrij' betekent echter niet altijd dat het bier 0% alcohol bevat, dikwijls zit er toch nog alcohol in. De wettelijke norm voor 'alcoholvrij' is een maximum percentage van 0,1. Alcoholarm of alcoholvrij bier drinken kan soms een hulpmiddel zijn voor mensen die het wat 'kalmer aan' willen doen. Voor mensen met ernstige alcoholproblemen is het echter meestal geen oplossing. De gewoonte wordt niet doorbroken en het kan een 'trigger' zijn om terug naar het 'echte spul' te grijpen.

  • Ik slik antibiotica, kan ik nu niets drinken?

    Dat hangt af van het soort antibiotica dat je gebruikt. In alle gevallen geldt dat zowel de alcohol als de medicatie door de lever moeten afgebroken worden, dus als je veel drinkt is dat extra belastend voor je lever en dus af te raden.

    Sommige antibiotica mag je niet combineren met alcohol. Als dat het geval is dan wordt het vermeld op de bijsluiter. Je kan het ook altijd navragen bij je huisarts of apotheker.

  • Waarom wordt drinken onder de 18 jaar afgeraden?

    Jongeren zijn gevoeliger voor de giftige eigenschappen van alcohol, waardoor o.a. de ontwikkeling van de hersenen kan verstoord worden. Hoe jonger, hoe meer kans op hersenbeschadiging. Volwassenen die veel drinken lopen dit risico ook, maar bij jongeren kunnen zelfs relatief kleine hoeveelheden een negatief effect hebben. Lees meer over de risico's voor jongeren

  • Waarom kunnen sommige mensen zo goed alcohol verdragen?

    Wanneer iemand 'er goed tegen kan' wil dit meestal zeggen dat zijn lichaam meer aan alcohol gewend is, omdat hij regelmatig veel drinkt. 'Er goed tegen kunnen' kan dus een signaal zijn dat iemand eigenlijk 'te veel' drinkt.

  • Wat is een alcoholvergiftiging?

    Als je heel veel drinkt dan kan je letterlijk 'vergiftigd' worden door de alcohol. Het verdovend effect van alcohol wordt dan zo sterk dat je ademhaling en hartslag kunnen stilvallen. Soms loop je meer kans om een alcoholvergiftiging te krijgen: als je jong bent, als vrouw, als je niet gewend bent veel te drinken, als je een laag lichaamsgewicht hebt en als je drinkt op een lege maag.
    Lees meer over alcoholvergiftiging

  • Ik drink te veel en wil stoppen. Is er medicatie die mij kan helpen?

    Er zijn verschillende mogelijkheden. Er is medicatie die ontwenningsverschijnselen kan opvangen, andere medicatie kan de drang om te drinken verminderen, bij andere medicatie wordt je ziek als je drinkt. Tenslotte is er ook medicatie die het 'genot' van drinken vermindert. Bespreek de mogelijkheden met je huisarts. Het is ook mogelijk dat je vitamine B1 moet krijgen. Er bestaat echter geen 'wonderpilletje' dat je in één klap van alle problemen verlost.
    Lees meer over ondersteunende medicatie

  • Ik heb al een paar keer geprobeerd te stoppen, maar het lukt me niet. Waar kan ik hulp vinden in mijn streek?

    In eerste instantie raden we je aan naar je huisarts te gaan. Daarnaast heb je nog verschillende mogelijkheden. Om te weten te komen waar je in je eigens streek terecht kan, neem je best contact met De DrugLijn die over veel adressen beschikt. Je kan hen (anoniem) bellen op 078/15.10.20 (van maandag tot vrijdag tussen 10 en 20u), of hen online een bericht sturen via dit contactformulier. Je kan ook gebruik maken van de online begeleiding op deze website. In alle gevallen raden we aan je huisarts te consulteren.
    Lees meer over hulpverlening bij alcoholproblemen

  • Zijn overmatig drinken of alcoholisme erfelijk?

    Genetische factoren spelen zeker een rol. Vandaar dat in sommige families alcoholverslaving van generatie op generatie voorkomt. Er bestaat echter niet zoiets als 'het alcoholisme gen'. Er blijken vele genen te zijn die een invloed kunnen uitoefenen. Dat betekent natuurlijk niet dat iedereen met een zekere erfelijke aanleg ook daadwerkelijk alcoholproblemen zal krijgen. Er is altijd sprake van een wisselwerking tussen erfelijkheid, milieu en de specifieke persoon. Waarschijnlijk spelen bij het 'overbrengen' van alcoholproblemen van generatie op generatie factoren zoals 'opvoeding' en 'voorbeeldfunctie' een grotere rol. Wat niet wegneemt dat iemand met een zekere genetische aanleg kwetsbaarder kan zijn.

  • Bestaat er zoiets als een 'alcoholische persoonlijkheid'?

    Er is veel onderzoek gedaan naar de 'alcoholische persoonlijkheid' of de 'verslavingspersoonlijkheid', maar uiteindelijk heeft men het opgegeven. Dergelijke persoonlijkheid bleek niet te definiëren. Over het algemeen kan men de mensen met een afhankelijkheidsprobleem wel indelen in ruwweg twee grote groepen.

    De eerste groep wordt gekenmerkt door impulsiviteit, heeft de neiging om van alles snel uit te proberen, is op zoek naar 'kicks' en heeft weinig remmingen. Genetische factoren spelen dikwijls een rol bij het verliezen van controle over hun gedrag, waardoor ze hun drinken of gebruik niet langer kunnen afremmen. De meerderheid zijn mannen, die dikwijls reeds in hun kindertijd gedragsproblemen vertoonden. Ze krijgen meestal reeds afhankelijkheidsproblemen voor hun 21ste levensjaar.

    De tweede groep bestaat eerder uit mensen die veel te kampen hebben met negatieve gevoelens zoals angst of somberheid. Ze drinken meestal niet voor de 'kick', maar om negatieve gevoelens te verdoven, om hun stemming te verbeteren of om zichzelf te kalmeren. Deze groep bestaat ongeveer uit evenveel mannen als vrouwen. Ook bij hen kan een genetische factor een rol spelen, waardoor er na verloop van tijd controleverlies ontstaat. Afhankelijkheidsproblemen ontwikkelen zich veel geleidelijker dan bij de eerste groep, en komt meestal pas tot uiting tussen het 25ste en 45ste levensjaar.

  • Ik heb alcohol gedronken voordat ik wist dat ik zwanger was. Loopt mijn baby nu risico?

    Alcohol drinken tijdens de zwangerschap zal niet altijd schade tot gevolg hebben. Er is wel sprake van een 'verhoogd risico' op een miskraam of schade aan het ongeboren kind. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter het risico. Er is geen reden tot paniek, maar het is in ieder geval van belang dat je nu niets meer drinkt.
    Lees meer over alcohol en zwangerschap

faq