Nieuwsberichten

11 DEC 2017

Alcoholslot zal meer toegepast worden in 2018

alcoholslot

Een nieuw wetsontwerp om de verkeersveiligheid te verhogen van justitieminister Koen Geens (CD&V) en zijn collega van Mobiliteit François Bellot (MR), werd onlangs goedgekeurd door de ministerraad.  Vanaf begin volgend jaar zouden nieuwe maatregelen van kracht kunnen worden. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar het opleggen van een alcoholslot bij bestuurders die dronken reden.

De limieten voor het alcoholslot worden immers aangepast. Bij een hoge concentratie alcohol vanaf 1,8 promille i...

Lees het volledige artikel

11 APR 2017

Breindebaas app

breindebaas app

Het Nederlandse Tactus Verslavingszorg ontwikkelde de 'Breindebaas-app'. Een mobiele toepassing gebaseerd op ‘Cognitive bias modification’ (CBM), een vorm van online therapie die je brein traint om aangeleerde denkpatronen te doorbreken.

Het gaat eigenlijk om een her-training van je hersenen en denkpatronen. Ons gedrag wordt immers niet enkel bepaald door bewust nadenken, maar ook door onbewuste processen. Het doel van de training is om onbewuste processen, die een alcoholverslaving in sta...

Lees het volledige artikel

28 FEB 2017

Alcohol en ADHD

alcohol ADHD

Voor mensen met ADHD wordt het aangeraden extra alert te zijn met alcohol en ander druggebruik. Het risico om problemen te krijgen met dit gebruik is immers voor iemand met ADHD veel groter dan voor anderen.

Thema: alcohol en ADHD

Lees het volledige artikel

26 NOV 2016

Nieuwe richtlijnen alcohol

richtlijn alcohol 2016

Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) maakte op 25 november een nieuwe richtlijn bekend over de maximale consumptie van alcohol. Die komt hierop neer:

Alcohol is een schadelijke stof. Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je als volwassene best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Jongeren onder de 18 jaar drinken best geen alcohol.

De richtlijn raadt verder aan het drinken van alcohol te spreiden over verschillende dagen. Dagelijks drinke...

Lees het volledige artikel

07 NOV 2016

Tournée minerale.

tournée minerale

Hoewel alcohol een sociaal aanvaarde drug is, betekent dit niet dat het gebruik ervan onschuldig is. De campagne van VAD en Stichting tegen Kanker roept mensen op om in februari 2017 een maand lang geen alcohol te drinken. Want dat is goed voor je gezondheid. En doet je nadenken over hoeveel je drinkt.

Alcohol heeft invloed op heel je lichaam en hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen. Van de bekende 'kater' tot black-outs, geheugenproblemen, hartklachten, leveraandoenin...

Lees het volledige artikel

10 OKT 2016

De impact van alcohol en andere middelen

impact van alcohol en andere middelen

Alcohol en andere drugs zorgen voor een sociale kost van 418 euro per inwoner, per jaar in België. Alles samen gaat het over 2,85 miljard euro. Deze schatting gebeurde via recent onderzoek van Belspo. Alcoholgebruik neemt hierbij een belangrijke plaats in.

Lees meer in dit artikel op sociaal.net: https://goo.gl/YKsLBB

Lees het volledige artikel

12 SEP 2016

Alcohol en gastric bypass

obesitas maagomleiding alcohol

Een 'gastric bypass' (maagomleiding) heeft invloed op alcoholgebruik. Na een gastric bypass verhoogt ook het risico op alcoholproblemen. Welke factoren spelen hierin mee?

Thema: alcohol en gastric bypass

Lees het volledige artikel

30 JUN 2016

De nieuwe Alcoholhulp website

alcoholhulp 2016

Alcoholhulp werd volledig vernieuwd en 'responsive' gemaakt, waardoor de website zich automatisch zal aanpassen aan verschillende beeldschermen. Deze aanpassing drong zich op door de aan de gang zijnde evolutie waarbij internetgebruikers verschillende toestellen gebruiken om op het web te surfen, zoals desktop, laptop, tablet en smartphone. Binnenkort zal ook gokhulp.be volgen. Daarna cannabishulp en drughulp.

Het ontwerp werd in een nieuw kleedje gestoken, maar de 'look & feel' bleef grot...

Lees het volledige artikel

24 JUN 2016

Lancering sportwijs.be

sportwijs.be

CAD Limburg lanceerde de web applicatie www.sportwijs.be voor de sportsector, gefinancierd door de Rotary. Op sportwijs.be vinden sporters en clubs informatie en preventie materiaal rond alcohol, drugs en gokken. Op basis van wat sportclubs relevant vinden, werden verschillende modules voor sportwijs.be ontwikkeld.

Zo kan je er een zelftest vinden om na te gaan of je een veilige sportouder bent in het verkeer. Maar ook een alcoholmeter die het promillage aangeeft, of je nog kan rijden, ...

Lees het volledige artikel

24 MEI 2016

Verslavingsproblemen en trauma

onderzoek verslaving trauma

Volgens onderzoekster Nele Gielen, heeft 1 op 3 mensen met afhankelijkheidsproblemen te kampen met een posttraumatische stress stoornis. Om de behandeling van een verslavingsproblematiek een duurzaam effect te laten hebben, is het vaak aangewezen om ook een behandeling rond de trauma's aan te bieden. Nele Gielen pleit ervoor om niet te wachten tot de afhankelijkheidsproblemen onder controle zijn vooraleer aandacht te geven aan de onderliggende problemen.

Meer over het onderzoek van Nele Gi...

Lees het volledige artikel