Info voor broers en zussen
Als je broer of zus alcohol- of drugproblemen heeft dan heb jij daar waarschijnlijk ook last van. Het kan jou in 'tweestrijd' brengen. Enerzijds maak je je zorgen, anderzijds wil je niet gaan 'verklikken' bij je ouders. Als je er niet gerust in bent spreek er dan alleszins over met je broer of zus en laat niet over je grens gaan.
Je kan echter ook het deksel op je neus krijgen. Wist je voordien wat je aan je broer of zus had, dan kan die zich nu onvoorspelbaar gedragen. Mogelijk wordt je gemanipuleerd, wordt je om geld gevraagd, moet je dingen geheim houden en je kan je niet meer rekenen op hem of haar.
1. Wat kan je doen als broer of zus?
- Als er een gesprek mogelijk is dan kan je proberen te luisteren naar wat je broer of zus dwars zit. Ga niet veroordelen of verwijten. Misschien is het ook een gelegenheid om duidelijk te maken dat drinken niet bijdraagt aan een oplossing, maar dat het de problemen enkel erger maakt. Je kan ook laten horen welke gevolgen jij ondervindt van het gedrag van je broer of zus.
- Probeer je grenzen aan te geven: wat wil je doen en wat zeker niet. Ga geen problemen oplossen die het gevolg zijn van overmatig drinken. Mogelijk heb je dat wel een aantal keren gedaan vanuit goede bedoelingen. Wanneer je dat voortdurend gaat doen, dan maak je het de drinker gemakkelijk om te blijven drinken.
- Wanneer de situatie te moeilijk wordt, spreek dan je ouders aan, of anderen die je vertrouwt. Doe dit zeker wanneer je gemanipuleerd of misschien zelfs 'gechanteerd' wordt. Iemand helpen mag niet ten koste van jezelf gaan.
- Veel broers en zussen hebben de neiging om een stapje opzij te zetten en de eigen problemen voor zich te houden. Want: "mama en papa hebben al genoeg aan hun hoofd". Je hebt echter niet alleen recht op je deel van de aandacht i.v.m. de zorgen die je je maakt om je broer of zus, maar je hebt ook recht op ondersteuning en aandacht voor je eigen moeilijkheden en problemen.
- Zorg voor jezelf. Het heeft geen zin om voortdurend met de gezinsproblemen bezig te zijn. Probeer ervoor te zorgen dat je ook je eigen leven uitbouwt. Blijf afspraken maken met je vrienden en doe dingen die je leuk vindt.
2. Waar kan je hulp vinden?
- Meer informatie vind je op de website van De DrugLijn.
Je kan anoniem contact opnemen met De DrugLijn: 078/15 10 20, van maandag tot vrijdag van 10u tot 20u, of via het online contactformulier. - Broers of zussen kunnen ook beroep doen op AWEL (de vroegere Kinder- en jongeren telefoon) of op het JAC (Jongeren Advies Centrum). Deze diensten kan je ook via mail of chat contacteren.
- Je kan 24/24 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.
- Je kan je ook richten naar de Centra voor Leerlingen Begeleiding waarmee je online kan chatten. Voor een gesprek kan je terecht bij het CLB dat verbonden is met je school. Zij zullen je vragen vertrouwelijk behandelen.
- Op sommige scholen kan je beroep doen op een vertrouwensleerkracht (soms 'groene leerkracht' genoemd) of op een leerlingenbegeleider.