25 APR 2016

Heeft het zin om 1 maand niet te drinken?

alcoholvrij

In de Verenigde Staten geraakt het stilaan ingeburgerd: sapjesbars, alcoholvrije feestjes en sobere maanden. Maar ook hier blijken alcoholvrije initiatieven aan te slaan. Zo was er het Brugse initiatief waarbij mensen opgeroepen werden een week of maand bewust geen alcohol te drinken. In Leuven verscheen op de Oude Markt onlangs een alcoholvrij café...

Marijs Geirnaert (VAD) in De Morgen:"Vergelijkbare experimenten in het buitenland tonen aan dat zoiets werkt. Door een maand lang alcohol te laten, voelen mensen meteen wat dat doet met hun lichaam. Ze zijn fitter, kunnen beter slapen. Die positieve effecten zorgen ervoor dat ze daarna veel bewuster met drank omgaan".

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat zo'n alcoholvrije maand heel wat voordelen heeft.

  • Je voelt je fitter en alerter.
  • Je slaapt beter.
  • Tijdelijke onthouding is ook goed voor je cholesterolniveau en lever.
  • Het helpt om gewicht te verliezen.
  • Bovendien blijkt dat mensen na zo'n alcoholvrije maand, gedurende lange tijd veel bewuster omgaan met alcohol.

Enkele onderzoeken vonden plaats in Engeland. Ongeveer 60% van de deelnemers aan de eerste studie slaagde erin om een maand lang geen alcohol te drinken. De anderen dronken af en toe, maar minder dan voor de alcoholvrije maand. Als ze dronken was dat vooral om emotionele redenen.

Zes maanden na de alcoholvrije week dronken negen op tien deelnemers nog steeds minder dan voorheen. Ook mensen die tijdens de alcoholvrije maand af en toe toch iets dronklen, dronken na afloop minder.

Een andere studie vond plaats naar aanleidig van de 'Dry January-campagne' in 2015 en vond vergelijkbare resultaten: 67% van de deelnemers zegt ook na zes maanden minder te drinken dan voorheen.

Alle nieuwsberichten