27 MAA 2014

Het nieuwe 'Selincro' zal terugbetaalbaar worden

Vanaf 1 april kunnen artsen het middel Nalmefeen (verkocht onder de naam Selincro®) voorschrijven aan mensen die overmatig drinken en problemen hebben om deze gewoonte te doorbreken. Volgens onderzoek zou gebruik van Nalmefeen (Selincro®) het drinken van alcohol aanzienlijk kunnen verminderen, wanneer het gebruik ervan gecombineerd wordt met psychologische begeleiding.

Het middel zou ervoor zorgen dat de genotservaring ten gevolge van alcohol afneemt, waardoor de neiging om 'door te drinken' vermindert. Dokter Peuskens van de ontwenningskliniek Broeders Alexianen Tienen verwoordt het zo: "Met Selincro® krijg je het gevoel dat je alleen maar een grote plas water in je maag aan het kappen bent".

De pil zal ongeveer 24 uur werkzaam zijn en wordt best 1 of 2 uur op voorhand ingenomen wanneer de kans bestaat dat je alcohol zal drinken. Het gebruik van Selincro® zal niet voorkomen dat je dronken kan worden, maar het leuke gevoel blijft achterwege. Je wordt er ook niet ziek van zoals bij Antabuse® het geval is. Er zijn wel mogelijke bijwerkingen, zoals o.a. een droge mond en sufheid.

Selincro® kan dus voor een aantal mensen een goed hulpmiddel zijn wanneer ze systematisch meer drinken dan ze eigenlijk willen, omdat ze na enkele glazen last hebben van controleverlies. In de praktijk zal echter nog moeten blijken voor hoeveel mensen dit product effectief werkzaam is. Van een ander middel, Campral®, is bijvoorbeeld bekend dat het slechts bij een derde van de gebruikers effect heeft.

Selincro® is ook geen wondermiddel dat een oplossing biedt bij ernstige verslaving. Bij zware lichamelijke afhankelijkheid is het verlangen naar de volledige roes immers te sterk, daar kan geen medicatie tegenop. Het middel kan in dat geval misschien wel ingezet worden om de vicieuse cirkel, die op gang kan komen na herval, sneller te doorbreken.

Het blijkt de bedoeling te zijn om Selincro® terugbetaalbaar te maken. Een doos Selincro® kost 58,11 euro en bevat 14 pillen. Bij terugbetaling zal een pil slechts 1 euro kosten (de rest wordt door het ziekenfonds vergoed), maar dat is op voorwaarde dat de persoon in kwestie ook in begeleiding is voor zijn of haar alcoholprobleem. Het is nog niet helemaal duidelijk wat die begeleiding precies zal inhouden en hoe dat zal gecontroleerd worden.

Er zijn hoge verwachtingen van Selincro®. De belangrijkste test zal echter bestaan uit het gebruik ervan in de praktijk.
Zie ook dit artikel op www.vief.be

Alle nieuwsberichten