Terug

Alcohol, hoofdpijn en migraine

alcohol migraine hoofdpijn

Er zijn verschillende redenen waarom alcohol drinken hoofdpijn kan veroorzaken.

  • Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect, de urineproductie neemt toe en het lichaam geraakt uitgedroogd. Door de verlaagde vloeistofdruk in de hersenen kan hoofdpijn ontstaan.
  • Door de afbraak van alcohol in de lever komt een giftige stof vrij (aceetaldehyde), die op zijn beurt moet afgebroken worden. Deze giftige stof kan hoofdpijn in de hand werken.
  • Alcoholhoudende dranken bevatten in meer of mindere mate zogenaamde 'foezelalcoholen' (een bijproduct dat ontstaat tijdens de bereiding van de drank). Deze 'foezelalcoholen' zijn licht giftig en kunnen aanleiding geven tot hoofdpijn
  • Alcohol heeft een vaatverwijdende werking. Het uitzetten van de bloedvaten in en rond de schedel kan bij veel mensen hoofdpijn veroorzaken. De hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door het terug vernauwen van de bloedvaten, wanneer de invloed van alcohol afneemt.
  • Als je gevoelig bent voor hoofdpijn, kan veel drinken chronische hoofdpijnklachten uitlokken.

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een stoornis van de bloedcirculatie in de schedel. De preciese oorzaken zijn nog onbekend, maar mogelijk spelen erfelijke factoren een rol. Migraine treedt op onder de vorm van regelmatige 'aanvallen' die enkele uren kunnen aanhouden.

Migraine kent vele mogelijke uitlokkers (zoals slaaptekort, stress en bepaalde voedingswaren). Dikwijls blijkt ook alcohol een uitlokker te zijn bij mensen die gevoelig zijn voor migraine. Vooral rode wijn (mogelijk omdat deze veel tannine bevat), maar ook andere alcoholische dranken kunnen een aanval uitlokken.

Meer info

 

Terug