Terug

Alcohol en seksualiteitsbeleving

Door de verdovende en ontremmende werking van alcohol kan het invloed hebben op de seksuele beleving. De manier waarop is afhankelijk van hoeveel je drinkt, en of je al dan niet regelmatig veel drinkt.

alcohol seksualiteit

Bij een kleine hoeveelheid:

  • Kunnen vrouwen sneller zin krijgen, omdat alcohol een ontspannen gevoel kan geven en de remmingen vermindert. Ze kunnen zelfs wat meer lustgevoelens ervaren. Dat laatste komt omdat alcohol bij vrouwen de testosteronspiegel verhoogt. Testosteron is een belangrijk hormoon bij seksuele activiteit. Een orgasme kan ook wat heviger zijn.
  • Kunnen mannen sneller zin krijgen om dezelfde redenen als bij vrouwen. Bij mannen wordt de testosteronspiegel echter wat verlaagd door alcohol. Meestal is dat niet voelbaar, maar in sommige gevallen is een erectie krijgen of behouden wat moeilijker. Klaarkomen kan ook moeilijker worden.

Bij een grote hoeveelheid:

  • Neemt de zin in vrijen bij vrouwen meestal af. Bij vrouwelijke binge drinkers neemt het soms toe. De intensiteit van een orgasme vermindert over het algemeen.
  • Kan de zin in vrijen bij mannen toe- of afnemen. Het krijgen en behouden van een erectie wordt echter duidelijk moeilijker. Klaarkomen kan ook veel moeilijker worden.

Bij langdurig overmatig drinken:

  • Neemt zowel bij mannen als bij vrouwen de zin in seks af.
  • Bij mannen komen ook frequente erectiestoornissen voor en een onvermogen om klaar te komen. Impotentie.
  • Bij vrouwen neemt de intensiteit van het orgasme sterk af, of is er een onvermogen om een orgasme te krijgen.

Impulsiviteit en seks

  • Veel drinken kan sterk ontremmend werken. Dit is vooral zo bij binge drinkers, die snel veel drinken. Onder die omstandigheden kan je dingen doen die je anders niet zou doen, en misschien ook niet zou willen doen. Je kan overdreven gaan verleiden (al of niet gemeend) en weinig rekening houden met mogelijke gevolgen. Sommige mensen zoeken deze omstandigheden soms op voor de 'kick'. Voor anderen is het echter meer een valkuil, waardoor ze zichzelf (of anderen) emotionele schade toebrengen.

Alcohol en vruchtbaarheid

Meer info

 

Terug