Deelnemers aan het woord

Hieronder een aantal uitspraken van deelnemers aan het online programma die de voorbije jaren verzameld werden. Er is telkens een fictieve naam bij geplaatst.

deelnemers getuigenissen

Ik ben bij dat ik de stap gezet heb om mij aan te melden. En opgelucht dat ik eindelijk met iemand over mijn problemen kon praten. Voordien hield ik mijn drinken zo veel mogelijk verborgen. Mijn hulpverleenster moedigde me aan om iemand in vertrouwen te nemen. Mijn beste vriendin bleek op de hoogte, maar had me niet durven kwetsen... Raar hoe het allemaal kan lopen. Ik ben nu gestopt met drinken, want ik heb andere manieren gevonden om met gevoelens om te gaan.
- Lies

Ik wilde niet blijven drinken zoals het voorbije jaar. Ik wil terug matig kunnen drinken zoals vroeger en ervan genieten. Ik heb dikwijls op mijn tanden moeten bijten, maar ik ben blij dat ik die moeite gedaan heb. Een pluim voor mijn begeleidster die mijn klaagzang met geduld doorstond en me bleef aanmoedigen.
- Arnold

Door zwart op wit een maximum te noteren in mijn doelstellingen, kon ik snel inschatten of mijn doel lukte of niet, en er iets mee doen, terwijl ik voorheen dronk zoals het ‘uitkwam’ en nadien vaak een goede reden bedacht waarom dat ‘een uitzondering’ was...
- Rik

Nu ik het programma van 12 weken afgerond heb, ben ik vol lof. Mijn oorspronkelijke doelstelling, gecontroleerd drinken heb ik laten varen. Dat lukte niet. Want op de dagen dat ik mezelf toestond om te drinken, kon ik de tel niet meer bijhouden en liet me volledig gaan. In het forum las ik dat lotgenoten adviseerden om volledig te stoppen. Gecontroleerd drinken was voor mij moeilijker dan niet drinken.
- Imani

Ik was eerst wantrouwig. Niet alleen tegenover de zogenaamde 'hulpverlening', maar ook tegenover dat 'chatten'. Ik moet nu toegeven dat het allebei heel goed meegevallen is. Ik heb wel een paar pittige discussies met mijn begeleider gehad, maar uiteindelijk moest ik zelf beslissingen nemen en knopen doorhakken. Dat heb ik ook gedaan. Ik ben drie maanden volledig gestopt en denk dat zo te houden. Ik voel me veel beter en thuis begint alles terug te lopen zoals voorheen. Dank voor de kansen die jullie mij gegeven hebben!
- Antonio

Ik ben heel tevreden over dit programma en zeker over mijn hulpverlener. Ik kon niet alleen rond het drinken werken, maar heb ook heel wat gevoelens onder woorden kunnen brengen. Vreemd hoe je zonder elkaar te zien toch een enorm goed contact kan hebben. Wat ik enorm gewaardeerd heb is de positieve aanpak. Hoewel ik er in het begin een zooitje van maakte bleef mijn hulpverlener er toch in geloven. Ik heb ook veel gehad aan enkele oefeningen en teksten. De paar contacten die ik op het forum kreeg, wil ik zeker nog blijven onderhouden. Mij zijn ze hier nog niet kwijt :)
- Carina

Mijn vrouw was mijn beloftes beu, ze wilde dat ik er eindelijk werk van maakte. En ik wou mijn gezin niet kwijt, het betekent meer voor me dan mijn cafévrienden. Het programma, maar ook mijn hulpverlener, gaven me veel stof tot nadenken en nuttige tips. Ik heb nu eindelijk mijn drinken terug onder controle. Ik besef wel dat ik alert moet blijven, maar ik ben eindelijk op de goeie weg. Bedankt!
- Mark

Ik ben er onmiddellijk ingevlogen, want ik was dat drinken meer dan moe! Vanaf het begin gestopt en dat ook zo gehouden. Twee maanden antabuse gebruikt als 'stok achter de deur'. Dat was nodig, want soms was de goesting bijna niet te houden. Naast de steun van mijn begeleidster, heb ik ook veel gehad aan een paar mensen op het forum. Het loont echt de moeite om dit programma vol te houden. Nu zelf verder blijven volhouden! Pluim voor dit initiatief!
- Bernadette

Ik heb hier veel aan gehad. In het begin vergat ik dat alcoholdagboek nogal eens in te vullen. Mijn hulpverleenster bleef erop terugkomen. Tot ik zelf het nut ervan begon in te zien. Een aantal verbanden werden duidelijker. Ik kende al de situaties waarin ik het meeste zin heb om te drinken, maar had eerder nog niet stilgestaan dat ook emoties en gedachten een belangrijke trigger kunnen zijn! Verhelderend.
- David