Terug

Comadrinken

'Comadrinken', wil zeggen zeer veel drinken op korte tijd waardoor je erbij neervalt of letterlijk in coma gaat. Het gaat dus om een extreme vorm van 'binge drinken'. Het is een soort trend die in Duitsland, Nederland en Engeland opkwam, o.a. bij groepjes jongeren. Bijzonder verontrustend is het feit dat het fenomeen soms ook blijkt aan te slaan bij jonge tieners.

Als mogelijke verklaringen worden volgende elementen vermeld:

  • Het zou vooral voorkomen bij een beperkte groep 'kick-zoekende' jongeren die met elkaar in competitie gaan. Er worden dan wedstrijden gehouden om zoveel mogelijk te drinken op zo kort mogelijke tijd.
  • Soms is comadrinken het gevolg van het 'voordrinken' of het 'indrinken'. Voor het uitgaan wordt een fles sterke drank gekocht in de supermarkt en in snel tempo leeggedronken. 'Onervaren' drinkers worden verrast door de hoge dosis alcohol en gaan 'onderuit'.
  • Overdreven veel drinken door jongeren gebeurde vroeger ook al, maar dan meestal met bier of wijn. Tegenwoordig zijn sterke dranken veel populairder. Niet in het minst omdat de drankindustrie zich ook op een jonger publiek richt via allerlei reclametechnieken.
  • De trend zou aangemoedigd worden door evenementen waar voor een vaste prijs onbeperkt gedronken mag worden. De zogenaamde 'All-you-can-drink-party's'.
  • Het verdwijnende taboe rond jongeren en alcoholgebruik. Vanaf jonge leeftijd alcohol drinken wordt vaak niet meer als probleem gezien, omdat alcohol 'onschuldig' is in verhouding tot de 'echte drugs'..

Risico's van comadrinken

  • Het is waarschijnlijk overdreven om te stellen dat één keer extreem drinken blijvende hersenschade zal opleveren. Tenzij je echt in coma gaat en de hersenen zuurstoftekort krijgen. Dan is er blijvende schade mogelijk.
  • Herhaaldelijk extreem drinken kan zeker bij jongeren hersenschade veroorzaken, met aantasting van het denkvermogen en geheugen.
  • Regelmatig extreem drinken op jonge leeftijd kan ervoor zorgen dat je alcoholisme gaat 'aankweken'.

Alleen maar jongeren?

Evenveel bejaarden als jongeren worden in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholintoxicatie. De grootste groep op de spoeddiensten met alcoholintoxicatie, blijkt te bestaan uit mensen van middelbare leeftijd!

Comadrinken in je eentje?

Soms komt het voor dat iemand zich helemaal alleen 'in coma' probeert te drinken.

  • Dit heeft niets met het bovenstaande te maken, want het gaat hier niet om 'genot', 'competitie' of 'stoer doen'. Dit gedragspatroon wordt trouwens meestal voor anderen verborgen gehouden.
  • Het is eigenlijk meer een vorm van 'probleemdrinken'. De persoon in kwestie voelt zich onder extreme stress staan, is zeer angstig of heeft last van 'traumatische herbelevingen'. Er wordt dan op korte tijd zeer veel gedronken om zichzelf te verdoven.
  • Het is vergelijkbaar met andere impulsieve gedragingen om 'uit de realiteit' te geraken. Zoals plotse hoge innames van kalmeer- of slaapmiddelen, sommige vormen van 'eetbuien' en sommige vormen van automutilatie.

Meer info

Terug