Terug

Mixdranken

mixdrankjes

 • Boosters: zijn alcoholvrije frisdranken met toevoegingen (guarana, cafeïne, taurine,…) waaraan een stimulerende werking wordt toegeschreven.
  Bijvoorbeeld: Red Bull en Black Booster
 • Blasters: zijn alcoholhoudende mixdranken. Het zijn mixen van een booster (alcoholvrije frisdrank) en een gedistilleerde drank (vaak wodka). Het wordt verkocht in flesjes van 20 cl en het alcoholgehalte is 10°. Omdat er o.a. cafeïne inzit kan het zijn dat je het effect van de alcohol minder snel voelt.
  Bijvoorbeeld: Wodka Red Bull
 • Alcopops (= alcoholische limonades, alcoholische vruchtensappen, designerdrinks): samenvoeging van gesuikerde dranken met ethylalcohol. Worden gemaakt door vergisting van vruchtensappen. Door de vergisting ontstaat alcohol. Vervolgens wordt het vruchtsap nog eens extra vermengd met alcohol en koolzuur. Alcopops worden meestal verkocht in flesjes of blikjes van 33 cl. Het alcoholgehalte is tussen 4° en 8°.
  Bijvoorbeeld: Hooper's Hooch, Two dogs,...
 • Pre-mix (= alcoholhoudende mixdranken): mix van limonade of fruitsap met een sterke drank. De mixdranken worden meestal gemaakt op basis van een bekende gedistilleerde drank zoals wodka, jenever, of rum en dan vermengd met limonade of vruchtensap. Wordt meestal verkocht in flesjes of blikjes van 20 of 33 cl. Het alcoholgehalte is tussen 5° en 8°.
  Bijvoorbeeld: Baccardi-Breezer, Funky Fog, Silver Lion, Tucano, Margarita,...
 • Shooters: zijn alcoholhoudende likeuren met een hoog alcoholgehalte in een flesje met een inhoud van 20 ml . Soms zijn shooters vermengd met een lichtstimulerende stof, zoals guarana en cafeïne. Het alcoholgehalte is tussen 10° en 20°.
  Bijvoorbeeld: Feigen Heini, Ladykiss, Yell-o

Hoeveel alcohol zit er nu eigenlijk in?

De hoeveelheid drank en het alcoholpercentage verschillen per flesje of blikje. Hieronder enkele schattingen waarbij vergeleken wordt met een standaardglas (bier of wijn).

mixdrankjes

Terug