28 MEI 2018

Wereldkampioenschap! Ben jij fan van verliezen?

Fan van verliezen

Het Wereldkampioenschap komt eraan en de publiciteitsstorm om te gokken ook. De kans is groot dat vele jongeren in aanraking komen met verleidelijke online sportweddenschappen. Spelers met gokgerelateerde stoornissen wagen hun eerste gok op de gemiddelde leeftijd van ongeveer 20 jaar. Dat is 5 jaar eerder dan de niet-problematische spelers. Om deze kwetsbare spelers te beschermen, neemt de Kansspelcommissie als toezichthouder op de kansspelen het voortouw en lanceert ze een ludieke preventiecampagne die gericht is op jongeren en hun omgeving.

Jongeren

De campagne van onze Rode Duivels op het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland ziet er veelbelovend uit. Maar jongeren gebruiken tijdens de wedstrijden steeds meer hun smartphone om het verloop van de winstkansen te volgen op de sites voor sportweddenschappen. Die sites bestoken hen voortdurend met reclameboodschappen en berichten. Resultaat: ze missen het voetbalspektakel en verliezen soms veel geld.

Maar wat nog erger is: een deel van die jongeren kan, zoals 5,2 % van de Belgische volwassenen (ongeveer 500.000 personen), psychische problemen krijgen (angst, depressie, slaapproblemen) of zelfs in een vicieuze verslavingscirkel terechtkomen. Dat zorgt voor veel ellende bij de speler en zijn omgeving.

FC Losers, #FanVanVerliezen

Kansspelen hebben altijd bestaan maar toch moeten er nu maatregelen genomen worden. Met de komst van online kansspelen en de enorme bedragen die worden besteed aan reclame is het van essentieel belang dat we jongeren en de meest kwetsbaren aanzetten tot voorzichtigheid en dat we hen informeren over de gevaren van excessief gokgedrag. Daarom lanceert de Kansspelcommissie de campagne 'FC Losers, #FanVanVerliezen'

Niets werkt beter dan humor om complexe onderwerpen aan te pakken. De campagne #Fanvanverliezen vestigt de aandacht op het feit dat de winstkansen bij online gokken zo klein zijn dat je bijna graag moet verliezen om je blind in het spel te gooien.

Experiment

Brusselse voorbijgangers ondervonden het bij een experiment dat gefilmd werd met verborgen camera. Ze werden aangetrokken door de prestaties van een geweldige ballenjongleur. Zijn coach moedigde de omstaanders aan om te wedden op de kunstjes van zijn beschermeling.
Resultaat: bekijk de video...

De video wordt gepromoot op de sociale netwerken en via een mediacampagne. Op het einde verwijst hij jongeren door naar de preventiesite www.fanvanverliezen.be. Daar kunnen ze terecht voor advies, vinden ze adressen om hulp te zoeken, evenals informatie over de manier waarop ze zich kunnen laten uitsluiten van gokken als ze de controle over hun gokgedrag verliezen. Spelers en hun omgeving kunnen 24/7 terecht op de gratis hulplijn SOS SPELEN via 0800/35.777.

Aanbevelingen

  • Als je jonger bent dan 18 jaar is gokken verboden.
  • Als je online gokt, doe dat dan alleen op sites die worden gecontroleerd door de Kansspelcommissie.
  • Bepaal jouw maximale inzet (beslis vóór het WK hoeveel je maximaal wil uitgeven)
  • Samen met vrienden of familie van de wedstrijd genieten moet primeren
  • Als je de controle verliest, kan je jezelf bij de Kansspelcommissie laten uitsluiten om te gokken
  • Van gokken word je niet rijk

Meer op www.fanvanverliezen.be

Alle nieuwsberichten