Terug

Positieve effecten van stoppen met alcohol

positieve effecten stoppen met alcohol

Stoppen met het drinken van alcohol doet heel wat met je lichaam en geest. Er zijn  een reeks voordelen verbonden aan het (minstens gedurende een periode)  stoppen met alcohol. Weten dat deze voordelen er aan zitten te komen, kan extra motiverend zijn om deze keuze te maken!  

Voor matige drinkers treden deze positieve effecten al snel op. Als je echter langdurig en overmatig gedronken hebt dan hebben lichaam en  geest langere tijd nodig om te herstellen, maar daarna komen de positieve effecten tot uiting.  

De eerste dagen zonder alcohol

Bij milde tot matige drinkers start het lichaam snel met ontgiften, wat soms lichte ontwenningsverschijnselen kan geven.
Als je langdurig en overmatig gedronken hebt dan kunnen er in het begin (soms ernstige) ontwenningsverschijnselen optreden.

Als je de dag voordien nog veel hebt gedronken, kan er een kater ontstaan. Om deze symptomen te bestrijden, kan je best zoveel mogelijk water drinken, aangezien je lichaam uitgedroogd is door het alcoholgebruik.

In de eerste dagen van onthouding kan je de neiging krijgen om meer te gaan eten. Stoppen met drinken leidt ons naar voedsel dat rijker is aan koolhydraten.  Alcohol verhoogt immers de bloedsuikerspiegel en degenen die stoppen met drinken zullen het gevoel hebben dat ze zich onthouden van suikers. Gelukkig wordt deze nood aan koolhydraatrijk voedsel minder na enkele dagen, al kan het enkele weken duren vooraleer dit helemaal verdwenen is. Probeer zoveel mogelijk groenten en fruit te eten in plaats van snoep of vet.

Tot nu toe klinkt het stoppen met drinken van alcohol nog niet zo positief, maar toch zijn deze symptomen een signaal dat jouw lichaam langzaam aan het herstellen is.  

Na 1 week

Nu begin je als matige drinker enkele voordelen op te merken van stoppen met drinken.

Je gaat weer beter (en dieper) slapen. Alcohol lijkt vaak wel te helpen om in slaap te vallen, maar verstoort eigenlijk de slaap, waardoor je een ‘vals slaapgevoel’ krijgt en uitgeput wakker wordt. Door geen alcohol te drinken zal je slaap verbeteren, waardoor ook je lichamelijke en mentale energie weer stijgt.  
 
Door te stoppen met drinken moet de lever minder hard werken. Consumptie van alcohol is immers een risicofactor voor de lever en kan verschillende leveraandoeningen veroorzaken bij langdurig en overmatig drinken. Bij zware drinkers neemt de leververvetting stilaan af, al zal het nog een hele tijd duren vooraleer de schade teruggedraaid is. Is er levercirrose ontstaan, dan is deze helaas onomkeerbaar, al kan je wel verdere schade beperken door niet meer te drinken.  

Naast de leverfunctie, zal ook de spijsvertering beginnen te verbeteren. Het consumeren van alcohol leidt er immers toe dat onze maag meer speeksel en maagzuur produceert. Stoppen met drinken normaliseert de situatie. 

Na 2 weken

’s Morgens zal je fitter wakker te worden, want je slaapcyclus begint zich te normaliseren.  

Een ander voordeel is dat het concentratievermogen terug begint toe te nemen. Je zal je gemakkelijker kunnen focussen op taken en beter zaken kunnen onthouden.  

Je interesse in activiteiten komt terug. Alcohol verhoogt dopamine kunstmatig. In een poging om een natuurlijk evenwicht te herstellen schakelen de dopamine-gevoelige neuronen een deel van hun receptoren uit. Dit heeft als gevolg dat er interesseverlies kan ontstaan in activiteiten, die je voordien wel voldoening gaven. Doordat je je eigen dopamine-reflex terug krijgt, zal dus ook de zin om dingen te ondernemen terugkomen. Je begint jezelf meer terug te vinden en je stemming verbetert

Je huid begint er weer frisser en jeugdiger uit te zien nu de vochtbalans is hersteld. Alcohol droogt alle organen uit, ook de huid. Het uitputten van het vocht in je huid kan wallen, onregelmatige huidtinten, vlekkerigheid of roodheid rond het midden van je gezicht veroorzaken en reeds bestaande huidproblemen zoals eczeem veroorzaken of verergeren. In de loop der tijd kan het leiden tot vroegtijdige veroudering. Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden.

Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat.  

Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren. Eén gram alcohol staat gelijk aan zeven calorieën, zo telt de gemiddelde cocktail zo’n 300 calorieën aan alcohol alleen - en dat is buiten alle toegevoegde suikers gerekend. Een blikje bier bevat gemiddeld 148 kcal. Een glas wijn ongeveer 120 kcal. Bovendien wakkert alcohol de zin in vettig eten aan, waardoor je minder goed kan weerstaan aan de smakelijke aroma’s van hamburgers, frietjes, wafels,..
Alcohol verstoort ook de spijsvertering, dus alles blijft meer ‘plakken’, wat resulteert in een toename van vet in je lichaam. Als je geen alcohol meer drinkt én dit vervangt met gezonde voeding, kan dit zeker positieve effecten hebben op jouw gewicht!  

Na 1 maand t.e.m. 3 maand

effecten na 1 tot 3 maanden niet drinken...

Je voelt je veel fitter en energieker. Als je sport, heeft dit meer effect op je lichaam. Je maakt sneller spieren aan. Doordat je slaapcyclus zich al een maand heeft genormaliseerd, krijg je eindelijk die kwaliteitsvolle slaap en voel je je veel alerter doorheen de dag. In het begin kan je wel eens last hebben van sombere buien bij het stoppen met drinken, maar deze zijn na een maand meestal helemaal gepasseerd. Je stemming klaart op, je voelt je gewoon veel beter!  

Je huid blijft zich verbeteren, zeker als je voldoende water drinkt. Je begint er gezonder uit te zien. Je huid maakt nieuwe cellen aan en krijgt de kans om haar natuurlijke elasticiteit te verbeteren.  

Door een maand niet te drinken stijgen de waarden van je witte bloedcellen, waardoor het risico om ziek te worden daalt. Alcohol belemmert immers de productie van witte en rode bloedcellen en verzwakt zo je immuunsysteem. Chronisch zware alcoholconsumptie wordt geassocieerd met minder witte bloedcellen, die belangrijk zijn voor een goede weerstand. Het tekort hiervan verhoogt het risico op zowel bacteriële- als virale infecties.

Als je een vaccinatie voor bijvoorbeeld COVID-19 of griep krijgt, wordt dan ook aangeraden geen of niet te veel alcohol te drinken. (sommige bronnen spreken van 2 dagen geen alcohol na vaccinatie).

Na drie maanden heeft je lichaam ook al haar rode bloedcellen kunnen vernieuwen en zijn je bloedspiegel, bloedsomloop en de circulatie van zuurstof weer genormaliseerd. Dit wapent je nog beter tegen ziektes als kanker, en hart- en vaataandoeningen. 

Na iets meer dan een maand is er 15% minder vetweefsel rondom je lever. Na 3 maanden komt je lever tot rust en zal de leververvetting grotendeels zijn afgenomen. Heb je levercirrose, dan is dat helaas niet omkeerbaar.  

Na 3 maanden zonder alcohol kan je vruchtbaarheid en je libido toenemen.  

Ondertussen heb je al  4 weken lang geen cent uitgegeven aan alcohol. Als je gemiddeld voor 3 of 5 euro per dag dronk, heb je al 90 tot 150 euro uitgespaard! Misschien tijd om jezelf te belonen met dat boek of kledingstuk te kopen dat je graag wou hebben?  

In deze periode zou het kunnen dat je relaties met anderen verbeterd zijn wanneer je voordien overmatig dronk. Schuld - en schaamtegevoelens zijn verminderd of verdwenen, waardoor je je vrijer voelt in je relaties. De prikkelbaarheid van de eerste weken zonder alcohol is uit je systeem, je investeert hierdoor misschien terug meer in je relaties en in leuke activiteiten. Mogelijk is ook je  zelfbeeld verbeterd, wat zich weer positief uit in de verbinding met anderen. 

Mensen die last hebben van depressieve of angstklachten merken vaak ook een verbetering van deze klachten als ze stoppen met alcohol. Niet onmiddellijk wanneer je overmatig dronk, want aangezien je lichaam en geest aan het ontwennen zijn, kan dit aanvankelijk onlustgevoelens opwekken. Blijven volhouden dus!

Naast depressie gaat veel alcohol drinken vaak gepaard met angst. Zeker als je drinkt om je angst te dempen, waardoor er net nog meer angstgevoelens naar boven kunnen komen en je in een vicieuze cirkel terecht komt. Stoppen met drinken zorgt er vaak voor dat angstklachten vanzelf verdwijnen.

Stel dat je in psychotherapie bent, dan zal deze therapie ook veel beter 'werken' als je stopt met drinken, omdat je geest meer helder is en je meer zin hebt om je sombere stemming aan te pakken.
Meer informatie rond de psychische effecten van alcohol  

Daarnaast zijn er nog heel wat andere voordelen van stoppen met drinken, zoals minder kans op ongevallen in het verkeer, minder kans op overgewicht, etc. Maak voor jezelf een lijstje met de belangrijkste voordelen die voor jou van toepassing zijn en die jou kunnen motiveren om te stoppen met drinken of vol te houden om (ook al is het tijdelijk) niet te drinken.

Meer info

Terug