Terug

Alcohol en overgewicht

Alcoholhoudende dranken bevatten behalve calorieën, weinig of geen essentiële voedingsstoffen.

  • Verbranding van alcohol levert 7 calorieën per gram op. Dat is bijna net zo veel als vet (9 kcal) en meer als suiker, 1 gram suiker bevat namelijk 4 kcal.
  • Alcohol is dus een 'dikmaker', om twee redenen:
    • Het vrij hoge caloriegehalte van de alcohol zelf en daar bovenop, de toegevoegde suikers in de drank.
    • Het feit dat alcohol niet kan worden opgeslagen in het lichaam en snel verbrand wordt. Daardoor wordt de verbranding van andere energiebronnen, met name vet, onderdrukt. Het vet dat overblijft, wordt opgeslagen, vooral in de buik (vandaar de befaamde 'bierbuik').

Hieronder een overzicht van het aantal calorieën per glas frisdrank of alcohol:*
*Overgenomen van website jellinek.nl

Soort drankAlcohol %Calorieën
Mineraal water 0% 0
Appelsap (200 ml) 0% 70
Cola (200ml) 0% 74
Bier (250 ml) 5% 100
Wijn (100 ml) 10-12% 80
Sherry - porto (50 ml) 20% 75
Breezer flesje 5,7% 180
Jenever 35% 70
Irish Coffee ? ± 360

Overgewicht verhoogt het risico op tal van aandoeningen, waaronder hartziektes, verhoogde bloeddruk, beroertes, luchtwegaandoeningen, artritis en bepaalde vormen van kanker.

Alcoholmisbruik en ondervoeding?

  • Kleine hoeveelheden alcohol kunnen de eetlust stimuleren (door prikkeling van de maag), maar grotere hoeveelheden geven een verzadigingsgevoel, waardoor de eetlust afneemt.
  • Omdat alcoholhoudende dranken wel energie leveren, maar weinig of geen voedingswaarde hebben, lopen zware drinkers die hun voeding verwaarlozen kans op ondervoeding. Wanneer ze daarenboven ongezonde voedingsgewoontes hebben (vettig eten, fast-food, ...), kunnen ze toch sterk in gewicht toenemen, terwijl ze in feite ondervoed zijn.
  • Zware drinkers die hun voeding echter volledig verwaarlozen, kunnen na verloop van tijd sterk beginnen te vermageren.

Meer info

 

Terug