Nieuwsberichten

07 NOV 2016

Tournée minerale.

tournée minerale

Hoewel alcohol een sociaal aanvaarde drug is, betekent dit niet dat het gebruik ervan onschuldig is. De campagne van VAD en Stichting tegen Kanker roept mensen op om in februari 2017 een maand lang geen alcohol te drinken. Want dat is goed voor je gezondheid. En doet je nadenken over hoeveel je drinkt.

Alcohol heeft invloed op heel je lichaam en hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen. Van de bekende 'kater' tot black-outs, geheugenproblemen, hartklachten, leveraandoenin...

Lees het volledige artikel

10 OKT 2016

De impact van alcohol en andere middelen

impact van alcohol en andere middelen

Alcohol en andere drugs zorgen voor een sociale kost van 418 euro per inwoner, per jaar in België. Alles samen gaat het over 2,85 miljard euro. Deze schatting gebeurde via recent onderzoek van Belspo. Alcoholgebruik neemt hierbij een belangrijke plaats in.

Lees meer in dit artikel op sociaal.net: https://goo.gl/YKsLBB

Lees het volledige artikel

12 SEP 2016

Alcohol en gastric bypass

obesitas maagomleiding alcohol

Een 'gastric bypass' (maagomleiding) heeft invloed op alcoholgebruik. Na een gastric bypass verhoogt ook het risico op alcoholproblemen. Welke factoren spelen hierin mee?

Thema: alcohol en gastric bypass

Lees het volledige artikel

30 JUN 2016

De nieuwe Alcoholhulp website

alcoholhulp 2016

Alcoholhulp werd volledig vernieuwd en 'responsive' gemaakt, waardoor de website zich automatisch zal aanpassen aan verschillende beeldschermen. Deze aanpassing drong zich op door de aan de gang zijnde evolutie waarbij internetgebruikers verschillende toestellen gebruiken om op het web te surfen, zoals desktop, laptop, tablet en smartphone. Binnenkort zal ook gokhulp.be volgen. Daarna cannabishulp en drughulp.

Het ontwerp werd in een nieuw kleedje gestoken, maar de 'look & feel' bleef grot...

Lees het volledige artikel

24 JUN 2016

Lancering sportwijs.be

sportwijs.be

CAD Limburg lanceerde de web applicatie www.sportwijs.be voor de sportsector, gefinancierd door de Rotary. Op sportwijs.be vinden sporters en clubs informatie en preventie materiaal rond alcohol, drugs en gokken. Op basis van wat sportclubs relevant vinden, werden verschillende modules voor sportwijs.be ontwikkeld.

Zo kan je er een zelftest vinden om na te gaan of je een veilige sportouder bent in het verkeer. Maar ook een alcoholmeter die het promillage aangeeft, of je nog kan rijden, ...

Lees het volledige artikel

24 MEI 2016

Verslavingsproblemen en trauma

onderzoek verslaving trauma

Volgens onderzoekster Nele Gielen, heeft 1 op 3 mensen met afhankelijkheidsproblemen te kampen met een posttraumatische stress stoornis. Om de behandeling van een verslavingsproblematiek een duurzaam effect te laten hebben, is het vaak aangewezen om ook een behandeling rond de trauma's aan te bieden. Nele Gielen pleit ervoor om niet te wachten tot de afhankelijkheidsproblemen onder controle zijn vooraleer aandacht te geven aan de onderliggende problemen.

Meer over het onderzoek van Nele Gi...

Lees het volledige artikel

12 MEI 2016

Alcohol, geheugenproblemen en omgeving

Op 17 mei wordt een informatieavond georganiseerd door Sint-Hiëronymus en Similes: 'Alcohol en geheugenproblemen. Vergeet de familie niet!'. Geheugenproblemen ten gevolge van alcohol heeft immers niet enkel nadelen voor de betrokkene, maar heeft ook impact op de overige familieleden.

Deze info-avond is gratis en vindt plaats in Ontmoetingshuis Zigzag te Sint-Niklaas.

Meer info en inschrijving (pdf)

Lees het volledige artikel

25 APR 2016

Heeft het zin om 1 maand niet te drinken?

alcoholvrij

In de Verenigde Staten geraakt het stilaan ingeburgerd: sapjesbars, alcoholvrije feestjes en sobere maanden. Maar ook hier blijken alcoholvrije initiatieven aan te slaan. Zo was er het Brugse initiatief waarbij mensen opgeroepen werden een week of maand bewust geen alcohol te drinken. In Leuven verscheen op de Oude Markt onlangs een alcoholvrij café...

Marijs Geirnaert (VAD) in De Morgen:"Vergelijkbare experimenten in het buitenland tonen aan dat zoiets werkt. Door een maand lang alcohol t...

Lees het volledige artikel

05 JAN 2016

10% van de belgen drinkt problematisch

10% problematische drinkers

Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg kwam recent naar buiten met een rapport waaruit blijkt dat 10% van de Belgen als problematische drinker kan beschouwd worden. Slechts een kleine minderheid vindt echter de weg naar hulp.

Het kenniscentrum doet in zijn rapport aanbevelingen om hier verandering in te brengen. Enkel een aanpak op verschillende niveaus is zinvol en worden best gecombineerd en gelijktijdig uitgevoerd. De aanbevelingen richten zich op het niveau van de maatschap...

Lees het volledige artikel

14 DEC 2015

Alcoholhulp verder met Vlaamse middelen gefinancierd

Alcoholhulp met steun van de Vlaamse overheid

Het vroeger federale Verslavingsfonds werd overgenomen door Vlaanderen. Wegens de transitieperiode was het een tijdje wachten, maar uiteindelijk kregen we de formele bevestiging dat Alcoholhulp (+ Cannabishulp en Drughulp) verder zal gefinancierd worden door de Vlaamse overheid. En dit minstens tot eind 2017. Ook de 'uitrol' bij CGG en aanverwante diensten, om de programma's 'blended' toe te passen, zal worden verdergezet.

Volgens ons een terechte beslissing. Sinds 2009 is Alcoholhulp voor...

Lees het volledige artikel