Nieuwsberichten

05 JAN 2016

10% van de belgen drinkt problematisch

10% problematische drinkers

Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg kwam recent naar buiten met een rapport waaruit blijkt dat 10% van de Belgen als problematische drinker kan beschouwd worden. Slechts een kleine minderheid vindt echter de weg naar hulp.

Het kenniscentrum doet in zijn rapport aanbevelingen om hier verandering in te brengen. Enkel een aanpak op verschillende niveaus is zinvol en worden best gecombineerd en gelijktijdig uitgevoerd. De aanbevelingen richten zich op het niveau van de maatschap...

Lees het volledige artikel

14 DEC 2015

Alcoholhulp verder met Vlaamse middelen gefinancierd

Alcoholhulp met steun van de Vlaamse overheid

Het vroeger federale Verslavingsfonds werd overgenomen door Vlaanderen. Wegens de transitieperiode was het een tijdje wachten, maar uiteindelijk kregen we de formele bevestiging dat Alcoholhulp (+ Cannabishulp en Drughulp) verder zal gefinancierd worden door de Vlaamse overheid. En dit minstens tot eind 2017. Ook de 'uitrol' bij CGG en aanverwante diensten, om de programma's 'blended' toe te passen, zal worden verdergezet.

Volgens ons een terechte beslissing. Sinds 2009 is Alcoholhulp voor...

Lees het volledige artikel

12 DEC 2015

Nultolerantie voor alcohol in het verkeer?

alcohol verkeer

Er gaan recent stemmen op om nultolerantie voor alcohol in het verkeer in te voeren. Momenteel is de norm 0,5 promille (en 0,2 voor beroepschauffeurs). Enerzijds zou een nultolerantie duidelijker zijn. Je hoeft in dat geval niet meer na te denken over hoeveel je nu wel of niet mag drinken als je nog met de wagen wil rijden. Anderzijds zal een wetswijziging alleen geen oplossing bieden.

De best presterende Europese landen wat betreft alcohol en verkeer zijn Zweden, Nederland, Finland en Est...

Lees het volledige artikel

23 NOV 2015

Ouder worden en alcohol

ouder worden en alcohol

Vaak wordt bij waarschuwingen tegen overmatig drinken naar jongeren verwezen. In realiteit blijkt net de groep 55-plussers het grootste percentage aan dagelijkse drinkers te omvatten. Daarom lanceerde VAD / De DrugLijn een specifieke campagne gericht op deze leefijdsgroep. De boodschap van de campagne is: 'Als je ouder wordt, kan je minder goed tegen alcohol. Praat erover met je huisarts.'.

Lees meer op de website van De DrugLijn 
Lees meer op Alcoholhulp: Ouderen en alcohol

Lees het volledige artikel

30 OKT 2015

Minister Vandeurzen over verslavingszorg

verslavingszorg Vandeurzen

In zijn visietekst over de Vlaamse verslavingszorg haalt minister Vandeurzen enkele krachtlijnen aan. Deze zijn o.a.:

  • betere samenwerking tussen alle hulpverleningsvormen voor verslavingszorg,
  • meer nadruk op 'herstelgericht werken' (d.w.z. niet enkel en alleen gericht op abstinentie),
  • aandacht voor zogenaamde 'gedragsverslavingen' zoals overmatig gokken en gamen, maar ook voor afhankelijkheid van medicatie (pijnstillers, kalmeer- en slaapmiddelen,...),
  • meer gebruikmaken van online toe...

Lees het volledige artikel

07 JUL 2015

Alcoholhulp & Centra Geestelijke Gezondheidszorg

cgg en alcoholhulp

Een aantal hulpverleners van enkele Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) kregen een opleiding om de online programma's van Alcoholhulp, Cannabishulp en Drughulp te gebruiken in combinatie met individuele begeleiding of therapie. Dit betekent dat mensen met alcohol- of drugproblemen die hulp zoeken bij een CGG naast individuele gesprekken (of groepsgesprekken) bijkomend kunnen beschikken over een online programma waarmee ze ook thuis aan de slag kunnen.

In dit geval hoeven cliënten zich...

Lees het volledige artikel

15 JUN 2015

Tieners inzetten ter controle van horeca

tieners controleren horeca VAD

Een twintigtal Vlaamse steden en gemeenten gaat tieners inzetten om te controleren of horeca-uitbaters de wet op de alcoholverkoop correct toepassen. Een initiatief van VAD (Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen) & Horeca Vlaanderen.

Alcohol mag in België niet verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke dranken geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Om te controleren of horeca-uitbaters de wet naleven, zullen zogenoemde 'loktieners' alcohol gaan bestellen. Krijgen ...

Lees het volledige artikel

03 MAA 2015

Cijfers Alcoholhulp 2014

cijfers alcoholhulp 2014

Ook in 2014 bleef het aantal keer dat Alcoholhulp bezocht werd verder stijgen. We noteerden het ronde getal van 700.600 bezoeken (een toename van 60,4% t.o.v. 2013). Bij deze bezoeken werd de zelftest op de publieke website 21.649 uitgevoerd.

Wat de online programma's betreft waren er 1.304 aanmeldingen voor de zelfhulp en 908 voor de online begeleiding. Bij beide programma's was er dit keer een licht overwicht van vrouwen, respectievelijk 52% en 51,4%.

De leeftijden van deelnemers variër...

Lees het volledige artikel

16 FEB 2015

Cijfers bingedrinken bij jongeren

jongeren binge

De overgrote meerderheid van jongeren doet niet aan binge drinken (grote hoeveelheden alcohol drinken op korte tijd). De kleine minderheid die het wel doet belandt vaker in het ziekenhuis. In België zijn dat elke week meer dan 45 jongeren tussen 12 en 17 die opgenomen worden wegens te veel alcohol.

Lees het artikel van Yves Delepeleire (De Standaard) (pdf)

Lees het volledige artikel

20 JAN 2015

Een maand zonder alcohol. Een nieuwe trend?

een maand zonder alcohol

Een nieuwjaarstrend die in Scandinavië begon, maar nu stilaan ook naar ons land overwaait: een alcoholloze maand. Mogelijk een goed begin om het nieuwe jaar in te zetten na een overdadige eindejaarsperiode. Maar kan ook tijdens andere periodes uitgevoerd worden. In ieder geval een goede manier om het lichaam te ontgiften.

Lees meer in dit artikel van Het Laatste Nieuws (pdf)

Lees het volledige artikel