Nieuwsberichten

04 DEC 2011

2 experimentele behandelingsmethodes

In onderstaande video worden 2 experimentele behandelingsmethodes voor verslaving voorgesteld. Het is een reportage van het wetenschappelijke programma Labyrint (VPRO, Ned. 2).

De eerste methode is een simpel taakje met behulp van afbeeldingen op een computer en een joystick. Hiermee worden onbewuste hersenprocessen opnieuw getraind. De Nederlandse onderzoeker Wiers paste de methode toe in een Duitse verslavingskliniek, hetgeen resulteerde in 10% minder terugval.

De andere methode is aanzie...

Lees het volledige artikel

22 NOV 2011

12- tot 14-jarigen drinken minder

In de laatste leerlingenbevraging door de VAD zegt 5 op de 10 jongeren tussen 12 en 14 jaar nog nooit alcohol gedronken te hebben. In 2002 was dat slechts 2 op 10. Ook bij oudere tieners werd een lichte daling vastgesteld.

Verontrustend was wel dat 15% beweerde vooral te drinken om dronken te worden, terwijl 13% dit deed om 'zich beter te voelen' en 11% 'om zorgen te vergeten'. Deze drie groepen lopen een verhoogde kans om op latere leeftijd ernstige alcoholproblemen te krijgen.

Lees het volledige artikel

18 NOV 2011

Alcohol en chronische pijn

Nieuw artikel rond alcohol en chronische pijn, bij thema's rond alcohol. Lees artikel.

Lees het volledige artikel

17 OKT 2011

Alcoholslot eindelijk klaar voor gebruik?

De metrologische dienst van Economische Zaken zou eindelijk rond zijn met de ijking van het alcoholslot, terwijl de wet die dronken bestuurders kan dwingen om een alcoholslot te installeren reeds vorig jaar werd goedgekeurd. De bestuurder moet in het 'slot' blazen voor het vertrek van de wagen. Indien het alcoholpercentage hoger is dan 0,5 promille zal de auto niet kunnen starten. Bij een veroordeling zal de kostprijs van een alcoholslot 1.500 euro bedragen.

Lees het volledige artikel

18 SEP 2011

Update Alcoholhulp 2011

Zoals terugkerende bezoekers en deelnemers aan de programma's reeds zullen gemerkt hebben, werd deze website tijdens het vorige weekend volledig vernieuwd. Niet enkel het uitzicht veranderde, ook tal van andere aanpassingen werden doorgevoerd.

Lees meer op de online-hulpverlening blog

Lees het volledige artikel

01 AUG 2011

Meer alcoholcontroles aangekondigd

De komende 2 jaar zouden er telkens 450.000 extra ademtests uitgevoerd worden. Die komen bovenop de 750.000 controles die nu al jaarlijks afgenomen worden. Het gaat om een toename met zestig procent. Van de ministerraad kreeg ontslagnemend minister Turtelboom woensdag groen licht om daar één miljoen euro voor vrij te maken uit het Verkeersveiligheidsfonds. Bedoeling is om op middellange termijn zelfs tot 2,1 miljoen testen per jaar te komen.

Lees het volledige artikel

28 JUN 2011

Al-Anon België viering 50-jarig bestaan

De viering van het 50-jarige bestaan van Al-Anon in België gaat door op 3 september 2011 in Heule (bij Kortrijk).

Meer info
Website Al-Anon / Alateen

Al-Anon

Lees het volledige artikel

11 MEI 2011

Dronken senioren achter het stuur

Recent verschenen een aantal berichten in de pers omtrent senioren die positief bliezen bij politiecontroles in het Mechelse. Is er sprake van toenemend drankgebruik bij ouderen? Volgens de woordvoerder van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid gaat het eerder over toevalstreffers. Nochtans constateert de VAD de laatste jaren een toename van alcoholconsumptie bij 65-plussers (terwijl het bij de andere leeftijdsgroepen licht daalt). Dat dit bij alcoholcontroles tot nu toe minder aa...

Lees het volledige artikel

21 MAA 2011

'Slaapmutsje' nadeliger voor vrouwen

Bij recent onderzoek kwam tot uiting dat vrouwen enerzijds een sterker slaperig gevoel kunnen krijgen van alcohol, maar dat anderzijds hun slaap er meer door verstoord wordt dan bij mannen het geval is.

Lees meer

Lees het volledige artikel

14 MAA 2011

Alcoholhulp in 2010

Meer uitgebreide cijfers over de werking van Alcoholhulp in 2010, met bespreking.

Lees meer op de blog van online-hulpverlening.be

Lees het volledige artikel