Nieuwsberichten

27 MAA 2013

Netwerk alcoholhulpverlening Kempen

Professionals en Anonieme Alcoholisten Kempen willen een netwerk opstarten om de hulpverlening rond alcoholproblemen in de regio te verbeteren. In dit kader worden er ronde tafelgesprekken georganiseerd. De eerste maal op 20 april 2013.

Meer info op www.aakempen.org

Lees het volledige artikel

06 MAA 2013

Nieuwe medicatie bij alcoholproblemen

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft Selincro goedgekeurd. Het betreft medicatie die als ondersteuning kan ingezet worden bij alcoholproblemen. Door Selincro zou de drang om alcohol te drinken verminderen, omdat de 'plezierbeleving' die alcohol veroorzaakt afneemt.

Het is echter geen 'wondermiddel' en veronderstelt bij diegenen die het zullen gebruiken een bewustwording van het feit dat ze alcoholproblemen hebben, naast de intentie om er ook iets aan te willen doen. Iemand die toch de...

Lees het volledige artikel

05 MAA 2013

Jongeren drinken minder

De laatste leerlingenbevraging door de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen) toont aan dat jongeren minder, voor vooral later beginnen met het drinken van alcohol. Minder dan de helft van de 12 tot 14 jarigen heeft al alcohol gedronken en slechts 3,7 procent doet dat regelmatig. Ter vergelijking: tien jaar geleden bedroegen die cijfers respectievelijk 78,2 en 10,7 procent.

Van de 17-18 jarigen heeft al 92,1 procent ooit alcohol gedronken en drinkt 40,5 procent het regelmatig...

Lees het volledige artikel

31 JAN 2013

Nieuwe website: Gokhulp.be

Recent werd de website Gokhulp.be gelanceerd, tegelijk met de Franstalige versie Aide-aux-joeurs.be. Deze websites zijn een gezamelijk initiatief van CAD-Limburg en Le Pélican (Brussel), met financiering door de Kansspelcommissie.

Voorlopig omvatten deze websites een uitgebreid informatief gedeelte met o.a. 3 zelftests en een online zelfhulpprogramma. Mogelijk wordt er later nog een gedeelte aan toegevoegd voor online begeleiding, zoals bij Alcoholhulp.

Binnenkort zal een publiciteitscampag...

Lees het volledige artikel

31 JAN 2013

Cijfers Alcoholhulp 2012

Alcoholhulp kende in 2012 opnieuw een stijgend aantal bezoekers en deelnemers aan de online programma's. De website werd  333.375 maal bezocht, wat een stijging van meer dan 57% betekent t.o.v. 2011. De zelftest op het informatie gedeelte werd 16.184 maal uitgevoerd (+ 46% t.o.v. 2011).

Voor het zelfhulpprogramma noteerden we 1.132 aanmeldingen (ongeveer + 20%), waarvan 55% mannen en 45% vrouwen.
Voor de online begeleiding kregen we 725 aanmeldingen (+ 45%), waarvan 53% mannen en 47% vrouwen....

Lees het volledige artikel

30 JAN 2013

Drughulp: zelfhulp en online begeleiding beschikbaar

Drughulp richt zich op gebruikers van de zogenaamde 'partydrugs': XTC, speed, cocaïne en GHB. Het informatiegedeelte stond reeds langer online, maar nu zijn ook het zelfhulpprogramma en de online begeleiding operationeel.

www.drughulp.be

Lees het volledige artikel

20 NOV 2012

Alcoholtesters op de toog

Recente berichten laten uitschijnen dat Belgen dikwijls nog een lakse houding aannemen wat betreft alcohol en verkeer. Het aantal dodelijke ongevallen nam opnieuw toe in 2011 en in minstens een kwart van de gevallen bleek alcohol in het spel te zijn. Bijna 20 procent van de Belgen denkt dat je ook met een glas op nog zonder problemen kan rijden. In geen ander Europees land ligt dat percentage zo hoog.

Een privébedrijf (SIVV, 'Samen instaan voor veiligheid') neemt nu het initiatief om gratis ...

Lees het volledige artikel

03 NOV 2012

De DrugLijn lanceert chatservice

Enkele dagen geleden werd de chatdienst van De DrugLijn officiëel gelanceerd. Iedereen kan nu persoonlijk en anoniem een chatgesprek hebben met hun medewerkers over drank, drugs, pillen of gokken op: maandag (15 tot 18u), woensdag (15 tot 18u) en vrijdag (15 tot 18u).

Zoals de andere diensten van De DrugLijn is dit niet enkel bedoeld voor (ex-)gebruikers, maar ook voor mensen uit de omgeving van overmatige drinkers, druggebruikers of gokkers.

De lancering van de chatservice vindt trouwens p...

Lees het volledige artikel

01 AUG 2012

Aide-alcool.be: informatiegedeelte online!

Een Franstalige versie van Alcoholhulp is in ontwikkeling. Het informatieve gedeelte van deze website werd alvast online gezet. Het zelfhulpprogramma en de online begeleiding zullen dit najaar beschikbaar worden.

Aide-alcool.be is een gezamelijk initiatief van 'Le Pélican' (Brussel) en 'Centre Alpha' (Luik), en wordt ondersteund door het Verslavingsfonds (FOD Volksgezondheid) en het RIZIV.

Hiermee worden de eerste stappen gezet om online hulpverlening op de zogenaamde 'tweede lijn' te intro...

Lees het volledige artikel

21 JUN 2012

Drughulp.be: informatiegedeelte online!

Ondanks het feit dat het Verslavingsfonds de werkingsmiddelen van Alcoholhulp verminderde, keurde het toch het nieuwe project 'Drughulp' goed.

Drughulp richt zich op de zogenaamde 'partydrugs': XTC, speed, cocaïne en GHB. Het informatieve gedeelte werd pas online gezet en omvat productinformatie, zelftests, een interactieve checklist voor uitgaanders, drugthema's, een FAQ rubriek, getuigenissen en informatie voor mensen uit de omgeving van (overmatige) gebruikers.

Naar analogie met de ander...

Lees het volledige artikel