Nieuwsberichten

30 JAN 2013

Drughulp: zelfhulp en online begeleiding beschikbaar

Drughulp richt zich op gebruikers van de zogenaamde 'partydrugs': XTC, speed, cocaïne en GHB. Het informatiegedeelte stond reeds langer online, maar nu zijn ook het zelfhulpprogramma en de online begeleiding operationeel.

www.drughulp.be

Lees het volledige artikel

20 NOV 2012

Alcoholtesters op de toog

Recente berichten laten uitschijnen dat Belgen dikwijls nog een lakse houding aannemen wat betreft alcohol en verkeer. Het aantal dodelijke ongevallen nam opnieuw toe in 2011 en in minstens een kwart van de gevallen bleek alcohol in het spel te zijn. Bijna 20 procent van de Belgen denkt dat je ook met een glas op nog zonder problemen kan rijden. In geen ander Europees land ligt dat percentage zo hoog.

Een privébedrijf (SIVV, 'Samen instaan voor veiligheid') neemt nu het initiatief om gratis ...

Lees het volledige artikel

03 NOV 2012

De DrugLijn lanceert chatservice

Enkele dagen geleden werd de chatdienst van De DrugLijn officiëel gelanceerd. Iedereen kan nu persoonlijk en anoniem een chatgesprek hebben met hun medewerkers over drank, drugs, pillen of gokken op: maandag (15 tot 18u), woensdag (15 tot 18u) en vrijdag (15 tot 18u).

Zoals de andere diensten van De DrugLijn is dit niet enkel bedoeld voor (ex-)gebruikers, maar ook voor mensen uit de omgeving van overmatige drinkers, druggebruikers of gokkers.

De lancering van de chatservice vindt trouwens p...

Lees het volledige artikel

01 AUG 2012

Aide-alcool.be: informatiegedeelte online!

Een Franstalige versie van Alcoholhulp is in ontwikkeling. Het informatieve gedeelte van deze website werd alvast online gezet. Het zelfhulpprogramma en de online begeleiding zullen dit najaar beschikbaar worden.

Aide-alcool.be is een gezamelijk initiatief van 'Le Pélican' (Brussel) en 'Centre Alpha' (Luik), en wordt ondersteund door het Verslavingsfonds (FOD Volksgezondheid) en het RIZIV.

Hiermee worden de eerste stappen gezet om online hulpverlening op de zogenaamde 'tweede lijn' te intro...

Lees het volledige artikel

21 JUN 2012

Drughulp.be: informatiegedeelte online!

Ondanks het feit dat het Verslavingsfonds de werkingsmiddelen van Alcoholhulp verminderde, keurde het toch het nieuwe project 'Drughulp' goed.

Drughulp richt zich op de zogenaamde 'partydrugs': XTC, speed, cocaïne en GHB. Het informatieve gedeelte werd pas online gezet en omvat productinformatie, zelftests, een interactieve checklist voor uitgaanders, drugthema's, een FAQ rubriek, getuigenissen en informatie voor mensen uit de omgeving van (overmatige) gebruikers.

Naar analogie met de ander...

Lees het volledige artikel

12 JUN 2012

Nieuws over de werking van Alcoholhulp

Na de beslissing van het Limburgse provinciebestuur is nu ook provincie Antwerpen bereid financiëel bij te springen om de werking van Alcoholhulp te verzekeren voor dit jaar. Dankzij de inspanningen van bestendig afgevaardigde Marc Wellens draagt Provincie Antwerpen 10.000 euro bij, wat ons in staat stelt om in de werkroep Turnhout (CGG Kempen) een hulpverlener 75% in dienst te houden. Waarvoor onze dank.

Hopelijk kunnen we nu in de nabije toekomst vooruitzichten krijgen om de werking ook in...

Lees het volledige artikel

07 JUN 2012

www.debestebeslissing.be

Michael Niclaus was vroeger een zware drinker maar is nu volledig gestopt met alcohol. In dit verband maakte hij zelf een website om anderen te inspireren vanuit zijn eigen ervaring.

www.debestebeslissing.be

Lees het volledige artikel

21 MEI 2012

Alcoholverkoop in nachtwinkels verbieden?

VLD senator Bart Tommelein wil een wetsvoorstel indienen dat nachtwinkels en snelwegshops verbiedt 's nachts nog alcohol te verkopen tussen middernacht en 6 uur 's morgens. Hij wil daarmee "de groeiende overlast rond nachtwinkels aanpakken".

Enkele steden (zoals Leuven en Gent) deden al pogingen om de verkoop van alcohol door nachtwinkels op gezette tijden of in specifieke periodes te beperken, maar werden telkens afgeblokt door de Raad van State.

Tegenstanders van dit voorstel voeren aan d...

Lees het volledige artikel

15 MAA 2012

Studenten amuseren zich ook zonder alcohol

Studenten synoniem met zwaar drinken? Neen. De meerderheid van de studenten gaat op een verantwoorde manier met alcohol om. Om dat in de verf te zetten, lanceert VAD/De DrugLijn de campagne ‘Zwart op wit bewezen’. Studenten zijn niet vatbaar voor met de vinger wijzende sensibiliseringscampagnes. Die komen te belerend over en werken daardoor contraproductief. Daarom bewijst VAD/De DrugLijn haar boodschap op een ludieke manier. Met de hulp van een studentenvereniging en DJ The Magician organise...

Lees het volledige artikel

15 MAA 2012

Goed nieuws voor Alcoholhulp

Provincie Limburg is bereid financieel bij te springen om de Limburgse hulpverleners van Alcoholhulp tot eind dit jaar aan het werk te houden! Dit werd o.a. mogelijk gemaakt dankzij de inzet van Mieke Ramaekers, gedeputeerde van Welzijn, Gezondheid en Integratie, in overleg met Vlaams minister Jo Vandeurzen.

Het is nu nog wachten op de definitieve beslissing van provincie Antwerpen, die mogelijk een gelijkaardige inspanning wil doen voor de andere hulpverleners. Eind deze maand zouden we hie...

Lees het volledige artikel