Nieuwsberichten

17 MAA 2014

Over jongeren, uitgaanders, alcohol en drugs

Op 'allesoverjeugd.be' verscheen een interessant overzichtsartikel door Joyce Kaes over jongeren en bingedrinken (grote hoeveelheden drinken op korte tijd), comazuipen (extreme vorm van bingedrinken) en 'pre-drinking'. Ondanks het feit dat volgens het laatste VAD onderzoek jongeren gemiddeld minder drinken dan vroeger, blijken sommige extremen eerder toe te nemen. Ter illustratie: 11% van de 17- 18 jarigen doen maandelijks aan bingedrinken en 1/4 deed al eens aan comazuipen.
Lees het volledige...

Lees het volledige artikel

15 FEB 2014

Persconferentie Alcoholhulp & cijfers 2013

Alcoholhulp kwam aan bod in een persconferentie georganiseerd door CAD Limburg dat al een aantal jaren gebruik maakt van nieuwe werkvormen om via internet aan preventie en hulpverlening te doen. Vandaag stellen we vast dat deze initiatieven een onmisbare schakel zijn in het aanbod. Minister Jo Vandeurzen blikte samen met ons vooruit op een gezamenlijke persconferentie.

Alcoholhulp in 2013

Alcoholhulp werd volledig operationeel in heel Vlaanderen in 2009. Sindsdien kent de website een groe...

Lees het volledige artikel

02 NOV 2013

Alcoholplan botst op weerstand van de alcohollobby

Alle ministers en staatssecretarissen van de federale regering en van de gewest- en gemeenschapsregeringen, die deel uitmaken van de Algemene Cel Drugsbeleid ontwierpen een Alcholplan: 28 maatregelen om problematisch alcoholgebruik tegen te gaan. Ongeveer tien procent van de Belgen (bijna een miljoen mensen) drinkt te veel alcohol en de sociale kosten daarvan worden op 4,2 miljard euro per jaar geschat.

Het ontwerp van het alcoholplan kan hier gedownload worden (pdf)

Het plan voorziet onder...

Lees het volledige artikel

27 JUN 2013

Spreken we de waarheid als we dronken zijn?

Vaak wordt beweerd dat we de waarheid spreken als we dronken zijn. Het masker valt en onze ware aard, gevoelens en gedachten zouden naar boven komen. Hersenonderzoek maakt dit echter een zeer twijfelachtige stelling. Alcohol blijkt op een zeer complexe manier op de hersenen in te werken. Deze inwerking is zowel verdovend, als stimulerend en ontremmend. Hoewel alcohol ons volledig brein beïnvloedt, is de werking het meest uitgesproken op volgende hersendelen:

  • De prefrontale cortex, een zone...

Lees het volledige artikel

30 MEI 2013

Brochure 'Geneesmiddelen en alcohol'

De vereniging van openbare apotheken in België (APB) realiseerde een informatieve folder: 'Geneesmiddelen en alcohol: vermijd gevaarlijke cocktails'. Alcohol drinken wanneer je geneesmiddelen neemt is immers niet altijd zonder risico's. Je lichaam moet zowel de alcohol als de medicatie verwerken en dit kan drie mogelijke gevolgen hebben:

  • De effecten van alcohol worden versterkt en er kunnen onaangename effecten optreden.
  • De medicatie werkt minder goed.
  • De werking van de medicatie wordt s...

Lees het volledige artikel

27 MAA 2013

Netwerk alcoholhulpverlening Kempen

Professionals en Anonieme Alcoholisten Kempen willen een netwerk opstarten om de hulpverlening rond alcoholproblemen in de regio te verbeteren. In dit kader worden er ronde tafelgesprekken georganiseerd. De eerste maal op 20 april 2013.

Meer info op www.aakempen.org

Lees het volledige artikel

06 MAA 2013

Nieuwe medicatie bij alcoholproblemen

Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft Selincro goedgekeurd. Het betreft medicatie die als ondersteuning kan ingezet worden bij alcoholproblemen. Door Selincro zou de drang om alcohol te drinken verminderen, omdat de 'plezierbeleving' die alcohol veroorzaakt afneemt.

Het is echter geen 'wondermiddel' en veronderstelt bij diegenen die het zullen gebruiken een bewustwording van het feit dat ze alcoholproblemen hebben, naast de intentie om er ook iets aan te willen doen. Iemand die toch de...

Lees het volledige artikel

05 MAA 2013

Jongeren drinken minder

De laatste leerlingenbevraging door de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen) toont aan dat jongeren minder, voor vooral later beginnen met het drinken van alcohol. Minder dan de helft van de 12 tot 14 jarigen heeft al alcohol gedronken en slechts 3,7 procent doet dat regelmatig. Ter vergelijking: tien jaar geleden bedroegen die cijfers respectievelijk 78,2 en 10,7 procent.

Van de 17-18 jarigen heeft al 92,1 procent ooit alcohol gedronken en drinkt 40,5 procent het regelmatig...

Lees het volledige artikel

31 JAN 2013

Nieuwe website: Gokhulp.be

Recent werd de website Gokhulp.be gelanceerd, tegelijk met de Franstalige versie Aide-aux-joeurs.be. Deze websites zijn een gezamelijk initiatief van CAD-Limburg en Le Pélican (Brussel), met financiering door de Kansspelcommissie.

Voorlopig omvatten deze websites een uitgebreid informatief gedeelte met o.a. 3 zelftests en een online zelfhulpprogramma. Mogelijk wordt er later nog een gedeelte aan toegevoegd voor online begeleiding, zoals bij Alcoholhulp.

Binnenkort zal een publiciteitscampag...

Lees het volledige artikel

31 JAN 2013

Cijfers Alcoholhulp 2012

Alcoholhulp kende in 2012 opnieuw een stijgend aantal bezoekers en deelnemers aan de online programma's. De website werd  333.375 maal bezocht, wat een stijging van meer dan 57% betekent t.o.v. 2011. De zelftest op het informatie gedeelte werd 16.184 maal uitgevoerd (+ 46% t.o.v. 2011).

Voor het zelfhulpprogramma noteerden we 1.132 aanmeldingen (ongeveer + 20%), waarvan 55% mannen en 45% vrouwen.
Voor de online begeleiding kregen we 725 aanmeldingen (+ 45%), waarvan 53% mannen en 47% vrouwen....

Lees het volledige artikel