Nieuwsberichten

12 MAA 2012

Nieuwe medicatie bij alcoholproblemen

 'Selincro' is nieuwe medicatie die ontwikkeld wordt door het Deense farmabedrijf Lundbeck en kan inzetbaar zijn bij mensen met alcoholproblemen. In tegenstelling tot 'antabuse', waarbij je ziek wordt als je alcohol drinkt, zwakt Selincro de genotsbeleving af die je ervaart bij alcohol. Personen waarbij het middel werd uitgestest gingen 'spontaan' minder drinken. Het middel is nog niet op de markt omdat het eerst verder moet uitgetest worden. Het blijkt ook bijwerkingen te kunnen hebben, zoal...

Lees het volledige artikel

09 JAN 2012

Aanpassingen wetgeving alcohol en verkeer

Staatssecretaris Melchior Wathelet heeft het voornemen om de alcohollimiet in het verkeer te verlagen van 0,5 naar 0,2 promille. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) pleit al langer voor een alcohollimiet van 0,2 procent, maar alleen voor jonge bestuurders met minder dan 2 jaar rijervaring. Dat laatste heeft Europa voorgeschreven in een richtlijn, die onder meer in Duitsland en Oostenrijk werd omgezet. Of de verlaging van de alcoholgrens voor iedereen of enkel voor jonge best...

Lees het volledige artikel

09 JAN 2012

Werking Alcoholhulp op korte termijn bedreigd

Persmededeling. 
De cijfers liegen er niet om: in 2011 werd www.alcoholhulp.be meer dan 210.000 maal bezocht. Een toename van 66.300 t.o.v. 2010, of een stijging van ruim 45%. Hierbij waren er 950 mensen die gebruik maakten van het zelfhulpprogramma, om op eigen kracht hun drankgebruik te minderen of te stoppen. Daarnaast hebben een 500-tal personen zich aangemeld voor een online begeleiding door een professionele hulpverlener. Opvallend hierbij blijft dat deze hulpverleningsvorm in verhouding...

Lees het volledige artikel

20 DEC 2011

Onderzoek Drugsbeleid België

Vorige week stelde een onderzoeksgroep van UGent een analyse voor van het Belgische drugsbeleid. Opvallend was dat alcoholhet grootste deel van het budget opslokt. In een aantal persberichten rond deze kwestie kwam echter onvoldoende tot uiting dat het meer bepaald hospitalisaties naar aanleiding van alcoholproblemen zijn, die bijna 60% van het totaalbedrag (tabak uitgezonderd) voor hun rekening nemen. Aan overige hulpverlening wordt slechts 19% van het budget besteed. Preventie moet het doen...

Lees het volledige artikel

13 DEC 2011

Nieuwe 'alcohol shooter' op de markt

Recent kwam een nieuwe 'alcohol shooter' op de markt in België: 'Tooters'. Een flashy drankje in een proefbuis. Carlo Baeten van CAD-preventie heeft hier bedenkingen bij.
Lees meer

Lees het volledige artikel

04 DEC 2011

2 experimentele behandelingsmethodes

In onderstaande video worden 2 experimentele behandelingsmethodes voor verslaving voorgesteld. Het is een reportage van het wetenschappelijke programma Labyrint (VPRO, Ned. 2).

De eerste methode is een simpel taakje met behulp van afbeeldingen op een computer en een joystick. Hiermee worden onbewuste hersenprocessen opnieuw getraind. De Nederlandse onderzoeker Wiers paste de methode toe in een Duitse verslavingskliniek, hetgeen resulteerde in 10% minder terugval.

De andere methode is aanzie...

Lees het volledige artikel

22 NOV 2011

12- tot 14-jarigen drinken minder

In de laatste leerlingenbevraging door de VAD zegt 5 op de 10 jongeren tussen 12 en 14 jaar nog nooit alcohol gedronken te hebben. In 2002 was dat slechts 2 op 10. Ook bij oudere tieners werd een lichte daling vastgesteld.

Verontrustend was wel dat 15% beweerde vooral te drinken om dronken te worden, terwijl 13% dit deed om 'zich beter te voelen' en 11% 'om zorgen te vergeten'. Deze drie groepen lopen een verhoogde kans om op latere leeftijd ernstige alcoholproblemen te krijgen.

Lees het volledige artikel

18 NOV 2011

Alcohol en chronische pijn

Nieuw artikel rond alcohol en chronische pijn, bij thema's rond alcohol. Lees artikel.

Lees het volledige artikel

17 OKT 2011

Alcoholslot eindelijk klaar voor gebruik?

De metrologische dienst van Economische Zaken zou eindelijk rond zijn met de ijking van het alcoholslot, terwijl de wet die dronken bestuurders kan dwingen om een alcoholslot te installeren reeds vorig jaar werd goedgekeurd. De bestuurder moet in het 'slot' blazen voor het vertrek van de wagen. Indien het alcoholpercentage hoger is dan 0,5 promille zal de auto niet kunnen starten. Bij een veroordeling zal de kostprijs van een alcoholslot 1.500 euro bedragen.

Lees het volledige artikel

18 SEP 2011

Update Alcoholhulp 2011

Zoals terugkerende bezoekers en deelnemers aan de programma's reeds zullen gemerkt hebben, werd deze website tijdens het vorige weekend volledig vernieuwd. Niet enkel het uitzicht veranderde, ook tal van andere aanpassingen werden doorgevoerd.

Lees meer op de online-hulpverlening blog

Lees het volledige artikel